Mozartova 2917 08 Trnava
Štefana Moyzesa 11917 01 Trnava

SUDOVÉ VÍNA

2. 3. 2016 14:04

Drahí priatelia, čo by ste povedali na to, keby začneme so šírením takej malej vínnej osvety ? :)

Tém, ktoré sú k dispozícii je skutočne mnoho, no v prvom príspevku by sme sa radi venovali téme SUDOVÉ VÍNA. Téma je to prinajmenšom zaujímavá,  na informácie rozsiahla, na rozprávanie potrebná a z hľadiska chuťových pohárikov aj rozhodne veľmi chutná.

Čo je to sudové víno ? Akým spôsobom ho čapujete ? Aký je rozdiel medzi sudovým a fľaškovým vínom ? Prečo by som si ho mal kúpiť ? Ako ho mám skladovať ?

Toto je len zopár z najčastejšie sa vyskytujúcich otázok od našich zákazníkov, s ktorými sa denno-denne potýkame a na ktoré neustále odpovedáme (samozrejme radi, veď je to naša práca :) ).

Sudové víno je víno ako každé iné. Vyrába sa v pivniciach našich vinárov,  vzniká kvasením hroznového muštu a teší chuťové poháriky zákazníkov. Rovnako však teší aj ich peňaženky. Áno, sudové víno je relatívne lacné a nepredáva sa v krásnych sklených fľašiach s prepychovými etiketami. Je to však znak nízkej kvality ? Určite nie. Je tu však zopár rozdielov v porovnaní s fľaškovými vínami.

Vína na Slovensku dosahujú v posledných rokoch významný kvalitatívny rast. Pomaly, ale isto sa stávame nezmazateľnou krajinou nielen na vinárskej mape Európy, ale aj sveta. Naše vína získavajú čoraz viac ocenení na veľkých medzinárodných výstavách v tvrdej konkurencii vín z celého sveta. Za to vďačíme nielen mikroklimatickým a pôdnym podmienkam na Slovensku, ale aj šikovnosti a odhodlanosti našich vinárov, ktorí neraz investujú všetok svoj čas, vedomosti i peniaze na to, aby sa im podarilo vyrobiť vína, na ktoré by mohli byť právom hrdí.

Vyrobiť takéto vína však rozhodne nie je lacné. Predstavte si fľašu vína, ktorú vinár predáva za 10 eur s DPH. Väčšina zákazníkov po nej nesiahne, pretože im príde zbytočne drahá (veď je to len víno, čo na ňom môže byť také drahé ?). Nám sa však niekedy naopak zdá prazvláštne, ako sa vinárom pri špičkových vínach podarí dostať na takúto nízku hodnotu. Odrátajme zo sumy 10 eur napríklad spomínanú DPH, ktorá ide štátu a pozrime sa na cenu ešte raz. Predstavme si náklady na fľašu, etiketu, korok, na platy zamestnancov, energie, cisterny a drevené sudy, všetko technologické vybavenie, traktory na obrábanie vinohradov, prostriedky na ochranu vinohradov počas roka, dane, daňové licencie, odvody a všemožné ďalšie poplatky – napríklad už len desiatky, možno až stovky fliaš, ktoré vinári ročne rozlejú zdarma na rôznych podujatiach a výstavách s nádejou, že nájdu zákazníkov, ktorým tieto vína zachutia a zopár fliaš si aj zakúpia. V neposlednom rade ku všetkým spomenutým nákladom pripočítajme cenu samotného vína vnútri fľaše. Zvyšok zo sumy, ktorá zostane je marža pre vinára, z ktorej sa snaží uživiť seba a svoju rodinu.

Stále sa Vám zdá cena za takéto víno privysoká ? Cena vína nie je vzhľadom na náklady vysoká, je však privysoká vzhľadom na naše platy. Nie každý má taký zárobok, aby si mohol dovoliť kupovať deň čo deň vína za 10 eur. Práve preto existujú aj spomínané sudové vína. Ide pri nich o akúsi formu kompromisu, kedy sa cena vína dostane tak nízko, ako sa len dá, avšak pri zaručení čo najvyššej možnej kvality vína.

Tieto vína majú nesporné výhody. Odpadajú pri ňom náklady za korok, fľašu, etiketu atď., pretože sú balené v tzv. KEG sudoch (50 litrové nerezové sudy na opakované použitie). Nižšia cena je dosiahnutá aj množstevnými zľavami, pretože minimálny jednorazový odber od každého vinára je najmenej 50 až 100 litrov vína. Väčšinou sa však tieto čísla pohybujú rádovo v stovkách litrov týždenne. Nemusíte sa však báť, že by sa takéto množstvo vína u nás nepredalo a nedajbože pokazilo. Vína v našich vinotékach po privezení napojíme na dusík, ktorý bráni oxidovaní vína v sudoch. Takto skladované víno nemá problém udržať svoju trvanlivosť na úrovni 1-2 mesiace pri bežnej izbovej teplote.

Aké sú ďalšie výhody sudového vína ? Tieto vína sú prakticky vždy čerstvé. U vinára sú skladované v pivniciach v niekoľko tisíc litrových nádržiach pri optimálnej teplote, bez prístupu slnečného žiarenia a po rozčapovaní do spomínaných nerezových 50 litrových sudov putujú priamo k nám do vinoték. U nás sa víno spotrebuje prakticky behom pár dní. Nespornou výhodou je tým pádom skutočnosť, že sa do sudových vín nemusí pridávať toľko konzervačných a stabilizačných látok, pretože pri sudovom víne sa neočakáva, že bude na prevádzke skladované mesiace až roky – čo je prípad fľaškových vín.

V čom je teda nevýhoda sudových vín ? Doteraz sa nám z popisu zdá, že ide o špičkové vína za unikátnu cenu. Nuž, jednou z nevýhod je ich ´´krása´´, nakoľko sudové vína neuvidíte v luxusne vyzerajúcich fľašiach, ale väčšinou len v plastových nevratných fľašiach. Ďalšou nevýhodou je skutočnosť, že vinári na výrobu sudových vín nepoužívajú hrozno tej najvyššej, prémiovej kvality. Takéto hrozno si ponechávajú práve na prémiové fľaškové vína, ktorých cena býva neporovnateľne vyššia. Avšak nemusíte sa báť, hrozno používané na výrobu sudových vín musí spĺňať mnohé prísne kvalitatívne ukazovatele a zákonom stanovené hodnoty a musí byť neustále podrobované všemožným rozborom. Taktiež treba spomenúť, že kontrolné orgány na Slovensku sa touto problematikou zaoberajú do najmenších detailov a tieto vína neustále preverujú, čo vidíme na vysokom počte vykonaných kontrol na našich prevádzkach. Za 4 roky našej existencie však musíme hrdo prehlásiť, že naše vína skontrolované úradmi boli vo všetkých prípadoch vyhovujúce. A verte, že je to veľký úspech, pretože napríklad na našej prevádzke na Mozartovej 2 v Trnave máme momentálne v ponuke až 24 druhov sudových vín z celého Slovenska. To je dôkazom, že k výberu sudových vín pristupujeme s veľkou vážnosťou a naozaj sa snažíme našim zákazníkom ponúknuť vína, ktoré spĺňajú vysoké nároky na kvalitu, sú chutné a navyše cenovo prijateľné.

Ak by ste sa v čase voľna náhodou nudili, skúste si zadať do vyhľadávača ako zvyčajne dopadnú kontroly zahraničných fľaškových vín v niektorých obchodných reťazcoch (každoročne je stiahnutých z obehu 20-50% testovaných vzoriek, ktoré častokrát nespĺňajú ani základné kvalitatívne ukazovatele podľa noriem Slovenskej republiky).

Ako sa ale k takémuto vínu správať ? Ako ho skladovať ? Kam ho umiestniť ?

Je to relatívne jednoduché. Sudové víno je určené na rýchlu konzumáciu. Dlhodobé skladovanie mu rozhodne nesvedčí. Po jeho zakúpení odporúčame skladovať v chladničke alebo v pivnici, bez priameho slnečného svetla a spotrebovať zhruba do 2 týždňov od zakúpenia. Plastová fľaša je taktiež určená len na transport vína z vinotéky k Vám domov a na krátkodobé skladovanie. Víno po otvorení samozrejme nemá rado vzduch, respektíve kyslík, takže najlepšie urobíte, ak po odliatí vína vyčerpáte z fľaše vzduch pomocou vákuovej zátky. Ak ju nemáte k dispozícii, postačí aj klasické stlačenie fľaše tak, aby vnútri zostalo minimum vzduchu, ktorý by bol schopný urobiť s Vašim vínom šarapatu :)

Možno sme Vás všetkých ešte nepresvedčili a možno sa ešte nájdu zákazníci, ktorí si myslia, že sudové víno je pre jeho nízku cenu len akási lacná napodobenina fľaškových vín. Tu Vám už len môžeme poradiť prísť k nám do Vinotéky Cassalle a ochutnať napríklad skvelý ovocný Devín z Vinanzy Vráble, minerálny Rizling Rýnsky od Juraja Zápražného, lahodný aromatický Tramín Červený od JM Doľany, úžasné voňavé ríbezľové víno od spoločnosti Pereg alebo mohutný výrazný Alibernet od Chateau Topolčianky. Pretože raz ochutnať je lepšie ako stokrát čítať :)

<