Mozartova 2917 08 Trnava
Štefana Moyzesa 11917 01 Trnava
Základné delenie

Základné delenie

Práve odrodovosť má najväčší vplyv na charakter a kvalitu vína, keďže odrody sa líšia rôznou chuťou, arómou, ale aj vzhľadom. Biele muštové odrody sa používajú na výrobu bielych vín, modré muštové odrody na výrobu ružových a červených vín.

 

 
Výroba vína

Výroba vína

Stručne povedané oberieme hrozno, odzrníme a pomelieme ho na rmut (pri červených vínach sa musí pomleté hrozno nechať nakvasiť na šupkách, aby víno získalo červenú farbu, chuť, arómu zo šupky). Pomleté hrozno ďalej vylisujeme a vznikne mušt, ktorý obsahuje relatívne veľké množstvo cukru. 

 
Podávanie vína

Podávanie vína

Dôležitým faktorom pri podávaní vína je jeho teplota. Príliš teplé biele alebo naopak príliš studené červené víno môže dokonale pokaziť všetky aspekty vychutnávania. Po otvorení a naliatí vína do pohára teplota okamžite o cca 1-2 °C stúpa. Pohár držíme za stopku.

 
Senzorické vady

Senzorické vady

Vínny kameň sú neškodné kryštáliky usadzujúce sa na dne fľaše alebo spodnej strane zátky vznikajúce najmä pri prudkom podchladení vína pod 10°C. Jedná sa iba o vizuálnu vadu, ktorá nijako negatívne neovplyvňuje chuť vína, práve naopak. Spolu s bielkovinovím zákalom sa jedná o najčastejšiu vadu vín.

 
Najčastejšie otázky

Najčastejšie otázky

Fľašu treba stlačiť aby sme vytlačili nadbytočný vzduch z fľaše a minimalizovali oxidáciu vína. Taktiež ak máme rozčapovanú sklenenú nádobu treba víno preliať do menšej nádoby, aby bolo víno v kontakte s čo najmenším množstvom vzduchu..