Mozartova 2917 08 Trnava
Študentská 35917 01 Trnava
Štefana Moyzesa 11917 01 Trnava
Na Hlinach 50/b917 01 Trnava

Podávanie vína

Teplota pri servírovaní

Dôležitým faktorom pri podávaní vína je jeho teplota. Príliš teplé biele alebo naopak príliš studené červené víno môže dokonale pokaziť všetky aspekty vychutnávania. Po otvorení a naliatí vína do pohára teplota okamžite o cca 1-2 °C stúpa. Pohár držíme za stopku.

Druh vína

Šumivé vína 4 – 6 °C
Mladé biele víno 7 – 9 °C
Likérové víno 6 – 8 °C
Biele víno 8 – 10 °C
Ružové vína 9 – 11 °C
Vyzretejšie (Veľké) červené víno 16 – 18 °C
Červené víno 13 – 15 °C

Podávanie vína teplota

Dekantácia

Dekantácia je preliatie vína do karafy. Dekantujeme víno z dvoch dôvodov:

  • Dekantáciou oddelíme od vína sediment (vyzrážané taníny a farbivo). Môžeme použiť zapálenú sviečku, aby sme videli prípadné sedimenty, ktoré do karafy nepatria.
  • Dôležitejší dôvod dekantácie je, aby sa víno prevzdušnilo (predýchalo) a následne otvorilo a zharmonizovalo. Dekantujeme hlavne vína silné, robustné, s výraznou štruktúrou, môžu byť biele aj červené.

Na biele vína sa používajú užšie a vyššie karafy a na červené víno sa používajú široké a nižšie karafy

Podavanie vína dekantácia

Poháre

Poháre na víno, by mali mať čo najtenšie sklo, aby víno pôsobilo čerstvo a sviežo. Tvar pohárov taktiež určuje rozvinutie chute a vône a aj to, akým spôsobom sa tekutina rozleje po jazyku a ktoré chuťové bunky ňou budú zasiahnuté ako prvé.

Víno nalievame len po najširšiu časť pohára a dosť hlboko pod polovicu pohára, aby sme s vínom mohli zakrúžiť. Pohár držíme za stopku, aby sa víno nezahrievalo.

  • Sekty patria do vysokých a úzkych pohárov, tzv. fláut. Zúžené dno podporuje tvorbu bubliniek, ktoré potom dlhšie prechádzajú vínom a následne majú vplyv na arómu. Odporúčaný objem 150 - 250 ml
  • Červené vína sa popíjajú z pohárov guľatého-baňatého tvaru. Horný okraj pohára je zúžený pre lepšie rozvinutie buketu a tiež sa tu lepšie koncentruje vôňa. Všeobecne platí, že čím kvalitnejšie-silnejšie a vyzretejšie-víno, tým baňatejší pohár. Odporúčaný objem 400 - 600 ml.
  • Biele vína podávame v podlhovastejších pohároch v tvare tulipánu. Tu potrebujeme precítiť chuť a vôňu naraz. Používame menší kalich pre udržanie teploty. Odporúčaný objem 200 - 400 ml.
  • Sladké a silné vína-fortifikované sa používajú užšie a menšie poháre, tzv. likérové.

Podávanie vína Podávanie vína Podávanie vína Podávanie vína Podávanie vína

Gastrokombinácie

Ak je podávané víno a jedlo v harmónii vôní, farieb a chutí, vynikne ako chuť vína tak i podávaného pokrmu. Je potrebne si pamätať jednoduché pravidlo – víno a jedlo musia byť v harmónii. Chuť a vôňa vína nesmie prebiť chuť jedla a naopak.

  • Sladšie jedlo – sladšie, voňavé vína,
  • Slanšie jedlá – suchšie vína,
  • Ťažké jedlo – ťažšie víno,
  • Ľahké jedlo - ľahké víno.

Odporúčané gastrokombinácie

  • Biele vína sa tradične spájajú s pokrmom z rýb, hydiny, bieleho mäsa, šunky, mäkkých syrov, tavených syrov, parených syrov.
  • Ružové vína (rosé) sú obľúbené pre svoju univerzálnosť. Zachovávajú výrazne vlastnosti ako červené, tak biele vína. Môžu byť preto podávané ku každému jedlu.
  • Červené vína sa podávajú prevažne s tmavím mäsom ako zverina, kačica, hus, hovädzie mäso, údeniny a tvrdé syry.
  • Vína šumivé (sekt, šampanské) sa môže podávať prípadne pred jedlom, ako aperitív, ak je suché. K zákuskom či ovociu, ak je sladké alebo polosladké. Suchý sekt môže byť ponúknutý za určitých okolností i ku každému mäsitému chodu.

Degustovanie

Pri otváraní sa vyhnite celkovému prevŕtaniu korku, ktorý by sa mohol dostať do vína.

Víno nalievame z pravej strany, končíme nalievaním do svojho pohára. Pri nalievaní by sa hrdlo fľaše nemalo dotknúť pohára. Pri nalievaní vína zoznámime hostí s názvom odrody, ročníkom, výrobcom a ďalšími poznatkami, týkajúcich sa použitej technológie, pestovania atd.

Pri degustácii, pozorujeme tri aspekty vína. Vzhľad - čiže farbu, vôňu a chuť. Poradie hodnotenia senzorických vlastností je vždy nasledovné: najprv hodnotia oči, potom nos a nakoniec ústa.

  1. Uchopte pohár s vínom za stopku a v 45 stupňovom uhle sledujte vzhľad. Hodnotí sa čírosť a farba.
  2. Pohárom zakrúžte. Krúženie vínom v pohári napomáha aby sa lepšie zmiešalo so vzduchom a uvoľnili sa aromatické látky obsiahnuté vo víne – jeho vôňa bude preto ešte intenzívnejšia. Pri vôni sa hodnotí jej intenzita, jemnosť a kvalita.
  3. Do úst naberte malé množstvo vína a nasajte trochu vzduchu (pre uvoľnenie aróm vína). Víno dobre pregúľajte v ústnej dutine (na jazyku, na podnebí) a prehltnite. V chuti sa hodnotí jej intenzita, jemnosť, kvalita a dĺžka dochute.