Podávanie vína
Teplota pri servírovaní
Dôležitým faktorom pri podávaní vína je jeho teplota. Príliš teplé biele alebo naopak príliš studené červené víno môže dokonale pokaziť všetky aspekty vychutnávania. Po otvorení a naliatí vína do pohára teplota okamžite o cca 1-2 °C stúpa. Pohár držíme za stopku.
Druh vína
Šumivé vína |
4 – 6 °C |
Mladé biele víno |
7 – 9 °C |
Likérové víno |
6 – 8 °C |
Biele víno |
8 – 10 °C |
Ružové vína |
9 – 11 °C |
Vyzretejšie (Veľké) červené víno |
16 – 18 °C |
Červené víno |
13 – 15 °C |
Dekantácia
Dekantácia je preliatie vína do karafy. Dekantujeme víno z dvoch dôvodov:
- Dekantáciou oddelíme od vína sediment (vyzrážané taníny a farbivo). Môžeme použiť zapálenú sviečku, aby sme videli prípadné sedimenty, ktoré do karafy nepatria.
- Dôležitejší dôvod dekantácie je, aby sa víno prevzdušnilo (predýchalo) a následne otvorilo a zharmonizovalo. Dekantujeme hlavne vína silné, robustné, s výraznou štruktúrou, môžu byť biele aj červené.
Na biele vína sa používajú užšie a vyššie karafy a na červené víno sa používajú široké a nižšie karafy
Poháre
Poháre na víno, by mali mať čo najtenšie sklo, aby víno pôsobilo čerstvo a sviežo. Tvar pohárov taktiež určuje rozvinutie chute a vône a aj to, akým spôsobom sa tekutina rozleje po jazyku a ktoré chuťové bunky ňou budú zasiahnuté ako prvé.
Víno nalievame len po najširšiu časť pohára a dosť hlboko pod polovicu pohára, aby sme s vínom mohli zakrúžiť. Pohár držíme za stopku, aby sa víno nezahrievalo.
- Sekty patria do vysokých a úzkych pohárov, tzv. fláut. Zúžené dno podporuje tvorbu bubliniek, ktoré potom dlhšie prechádzajú vínom a následne majú vplyv na arómu. Odporúčaný objem 150 - 250 ml
- Červené vína sa popíjajú z pohárov guľatého-baňatého tvaru. Horný okraj pohára je zúžený pre lepšie rozvinutie buketu a tiež sa tu lepšie koncentruje vôňa. Všeobecne platí, že čím kvalitnejšie-silnejšie a vyzretejšie-víno, tým baňatejší pohár. Odporúčaný objem 400 - 600 ml.
- Biele vína podávame v podlhovastejších pohároch v tvare tulipánu. Tu potrebujeme precítiť chuť a vôňu naraz. Používame menší kalich pre udržanie teploty. Odporúčaný objem 200 - 400 ml.
- Sladké a silné vína-fortifikované sa používajú užšie a menšie poháre, tzv. likérové.
Gastrokombinácie
Ak je podávané víno a jedlo v harmónii vôní, farieb a chutí, vynikne ako chuť vína tak i podávaného pokrmu. Je potrebne si pamätať jednoduché pravidlo – víno a jedlo musia byť v harmónii. Chuť a vôňa vína nesmie prebiť chuť jedla a naopak.
- Sladšie jedlo – sladšie, voňavé vína,
- Slanšie jedlá – suchšie vína,
- Ťažké jedlo – ťažšie víno,
- Ľahké jedlo - ľahké víno.
Odporúčané gastrokombinácie
- Biele vína sa tradične spájajú s pokrmom z rýb, hydiny, bieleho mäsa, šunky, mäkkých syrov, tavených syrov, parených syrov.
- Ružové vína (rosé) sú obľúbené pre svoju univerzálnosť. Zachovávajú výrazne vlastnosti ako červené, tak biele vína. Môžu byť preto podávané ku každému jedlu.
- Červené vína sa podávajú prevažne s tmavím mäsom ako zverina, kačica, hus, hovädzie mäso, údeniny a tvrdé syry.
- Vína šumivé (sekt, šampanské) sa môže podávať prípadne pred jedlom, ako aperitív, ak je suché. K zákuskom či ovociu, ak je sladké alebo polosladké. Suchý sekt môže byť ponúknutý za určitých okolností i ku každému mäsitému chodu.
Degustovanie
Pri otváraní sa vyhnite celkovému prevŕtaniu korku, ktorý by sa mohol dostať do vína.
Víno nalievame z pravej strany, končíme nalievaním do svojho pohára. Pri nalievaní by sa hrdlo fľaše nemalo dotknúť pohára. Pri nalievaní vína zoznámime hostí s názvom odrody, ročníkom, výrobcom a ďalšími poznatkami, týkajúcich sa použitej technológie, pestovania atd.
Pri degustácii, pozorujeme tri aspekty vína. Vzhľad - čiže farbu, vôňu a chuť. Poradie hodnotenia senzorických vlastností je vždy nasledovné: najprv hodnotia oči, potom nos a nakoniec ústa.
- Uchopte pohár s vínom za stopku a v 45 stupňovom uhle sledujte vzhľad. Hodnotí sa čírosť a farba.
- Pohárom zakrúžte. Krúženie vínom v pohári napomáha aby sa lepšie zmiešalo so vzduchom a uvoľnili sa aromatické látky obsiahnuté vo víne – jeho vôňa bude preto ešte intenzívnejšia. Pri vôni sa hodnotí jej intenzita, jemnosť a kvalita.
- Do úst naberte malé množstvo vína a nasajte trochu vzduchu (pre uvoľnenie aróm vína). Víno dobre pregúľajte v ústnej dutine (na jazyku, na podnebí) a prehltnite. V chuti sa hodnotí jej intenzita, jemnosť, kvalita a dĺžka dochute.