Mozartova 2917 08 Trnava
Študentská 35917 01 Trnava
Štefana Moyzesa 11917 01 Trnava
Na Hlinach 50/b917 01 Trnava

Senzorické vady

Vínny kameň

Vínny kameň sú neškodné kryštáliky usadzujúce sa na dne fľaše alebo spodnej strane zátky vznikajúce najmä pri prudkom podchladení vína pod 10°C. Jedná sa iba o vizuálnu vadu, ktorá nijako negatívne neovplyvňuje chuť vína, práve naopak. Spolu s bielkovinovím zákalom sa jedná o najčastejšiu vadu vín.

Vínny kameň sa tiež nazýva vinný diamant a to pretože jeho prítomnosť vo fľaši naznačuje, že s daným vínom neboli vykonávané psie kusy iba kvôli estetickému dojmu, pretože odstraňovanie vínneho kameňa vinármi ovplyvňuje vyváženosť a chuť vína.

Radujte sa preto ak nájdete vo fľaši vinný kameň , pretože je to znamenie dobrého a kvalitného vína. RADA - ak chcete odstrániť vínny kameň z vína, použite dekanter.

Vínny kameň

Bielkovinový zákal

Bielkovinový zákal prejavujúci sa ako malá usadenina na dne fľaše vzniká najmä pri prudkom zvýšení teploty vína nad 20°C a je považovaný za senzorickú vadu vína, ktorá môže mierne ovplyvniť chuť a vôňu vína. Spolu s vínnym kameňom sa jedná o najčastejšiu vadu vín.

Bielkovinové zákaly sa objavujú u vín, u ktorých boli nedostatočným spôsobom odstránené stredne a vysokomolekulárne bielkoviny. U vín s vysokým obsahom bielkovinových látok a trieslovín sa síce väčšia časť bielkovín vyzráža, ale časť z nich zostane a vypadáva pri ležaní vín vo fľašiach, a to aj u vín zdanlivo starostlivo vyškolených.

Oxidácia

Oxidácia – víno, ktoré je naoxidované má nahnedlú farbu, vo vôni je zvetralé, je v ňom často citíť jablčnú vôňu. Oxidácia prebieha za prístupu kyslíka a pri nízkych koncentráciách oxidu siričitého. U sudového vína oxidácii možno predchádzať dolievaním vína alebo prelievaním vína do menších nádob alebo u plastových fliaš ich stlačením, čím sa vytlačí vzduch.

Sirka

Sirka je asi najznámejšou chybou vína. Víno má typickú arómu skazených vajec, kapusty alebo cibule. Sirka je chyba vína spôsobená sírovodíkom. Sírovodík sa tvorí v mladom víne. Počiatočné štádiá sirky sa odstraňujú prevzdušnením. Preto sa odporúča biele aj červené vína dekantovať pred konzumáciou.

Pachuť po korku

Pachuť po korku je ďalšou chybou vo víne, vôňa vína je zatuchnutá, chuť vína vykazuje zatuchnuté tóny a pachuť po plesni. Látka, ktorá je zodpovedná za túto pachuť sa nazýva trichlóranizol (TCA). V praxi sa stáva to, že približne 1-5 korkových zátok zo 100 bude obsahovať spóry, a následne sa bude vo víne vytvárať  TCA.