Mozartova 2917 08 Trnava
Štefana Moyzesa 11917 01 Trnava

Najčastejšie otázky

Prečo treba plastovú fľašu, keď nie je dopitá stlačiť?

Fľašu treba stlačiť aby sme vytlačili nadbytočný vzduch z fľaše a minimalizovali oxidáciu vína. Taktiež ak máme rozčapovanú sklenenú nádobu treba víno preliať do menšej nádoby, aby bolo víno v kontakte s čo najmenším množstvom vzduchu.

Prečo sudové víno mení chuť počas roka?

Poctivé víno je nápoj živý, počas roka sa prirodzene mení jeho chuť, vôňa a farba, vyprcháva síra, menia sa jeho vlastnosti atď.

Sudové víno je skladované v niekoľko tisíc-litrových tankoch, kde sa vyvíja za určitých daných podmienok. Pri prechode z jedného tanku na druhý sa vinári snažia víno kombinovať aby zmiernili rozdiel chutí. Niekedy je však prechod natoľko výrazný, že zákazníkovi sa môže zdať, že víno zmenilo chuť, čo je pravda, ale je to pre víno prirodzené a je to znak toho, že víno je poctivé bez pridanej chémie, ktorá by ho umŕtvila.

Prečo je víno po narazení nového sudu spenené a zakalené?

Víno čapujeme pomocou dusíku, ktorý vytláča víno zo suda. Keď sa minie víno, v hadiciach vzniknú dusíkové bubliny, ktoré následne spôsobia, že je víno pri výmene suda spenené a zakalené dusíkom. Dusík je inertný plyn bez chuti a zápachu, ktorý sa neviaže na víno a nijako neovplyvňuje chuť vína. Z načapovaného vína dusík rýchlo vyprchá, prípadná pena klesne a víno je bez akéhokoľvek zákalu alebo inej senzorickej vady.

Môže byť víno čapované zospodu suda staré, alebo inak znehodnotené?

Nie. Každé víno je čapované zospodu suda, pretože je to dané konštrukciou sudu. Navyše, doba počas ktorej sa víno nachádza na našich prevádzkach do úplneho minutia je maximálne týždeň, pričom víno v ňom je uchovávané pod dusíkom, ktorý bráni oxidácii vína. Víno v takomto sude by pod ochranou dusíkovej atmosféry malo vydržať zhruba 2 mesiace. Nami predávané víno je teda vždy čerstvé.

Kovový sud na víno

Akým spôsobom sa víno čapuje?

Pri čapovaní vína využívame dusík (inertný plyn bez chuti a zápachu, ktorý sa neviaže na víno ), ktorý vytláča víno pod tlakom cez hadice do výčapných kohútov. Dusík zabraňuje oxidácii vína a poskytuje tak výhodu oproti iným spôsobom čapovania ako napríklad používanie nerezových alebo plastových nádob kde je víno čapované samospádom a prichádza do styku so vzduchom.

Koľko vydrží sudové víno?

Pri správnych podmienkach skladovania, odporúčame víno skonzumovať do 1-2 týždňov. Ide o víno určené na rýchlu konzumáciu, nie na dlhodobé skladovanie. 

Prečo nie sú sudové vína v kegoch na prevádzkach chladené, nepokazia sa?

Vína sú v kegoch pod ochrannou atmosférou dusíka, ktorý bráni prístupu vzduchu a teda oxidácii vína. Nieje je teda nevyhnutné aby boli kegy na našich prevádzkach vyslovene chladené. Navyše máme na prevádzkach klimatizácie, ktoré udržujú stabilnú a vhodnú teplotu. V chlade udržujeme iba Bag-in boxy, ktoré sú už načaté.

Čo sú to bag-in boxy?

Už z názvu je zrejmé, že ide o akési vaky vnútri krabice. Tento spôsob balenia vína sa stáva čoraz populárnejší najmä kvôli jeho skladnosti a nenáročnosti. Vína sú uchovávané v pevných nepriehľadných vakoch, na ktorých sa nachádza ventil. Tento umožňuje čapovanie vína z vaku, avšak neprepúšťa naspäť do vaku vzduch, vďaka čomu víno neoxiduje a dlhšie si uchováva svoje vlastnosti. Vak je pevný a odolný, vďaka čomu je nenáročný na prepravu a skladovanie. Väčšinou sa dodáva spolu s krabicou, na ktorej sa nachádza perforovaný otvor, ktorým je možné vytiahnuť ventil a čapovať víno ako z pivného súdka.

bag-in box