Mozartova 2917 08 Trnava
Štefana Moyzesa 11917 01 Trnava

Výroba vína

Postup výroby vína pozostáva z nasledujúcich krokov:

  • Zber hrozna (vinobranie)
  • Odzrňovanie, mletie a kvasenie hrozna
  • Lisovanie
  • Fermentácia
  • Školenie vína
  • Flaškovanie

Stručne povedané oberieme hrozno, odzrnímepomelieme ho na rmut (pri červených vínach sa musí pomleté hrozno nechať nakvasiť na šupkách, aby víno získalo červenú farbu, chuť, arómu zo šupky). Pomleté hrozno ďalej vylisujeme a vznikne mušt, ktorý obsahuje relatívne veľké množstvo cukru. Na základe obsahu cukru v tomto mušte sa budúcemu vínu priradí prívlastok akosti (neskorý zber, výber z hrozna, atď). Daný mušt následne fermentuje (kvasí), pričom sa z cukru vytvára alkohol. Čím viac má teda hrozno v sebe cukru, tým vyššie percento alkoholu z neho môžeme získať. Keď sa ukončí fermentácia (premena cukru na alkohol) znova sa zmeria obsah zvyškového cukru (cukor ktorý sa neprekvasil na alkohol) už v hotovom víne (nie mušte) a na základe toho sa označí ako suché, polosuché, polosladké, sladké víno. Ďalej nasleduje proces školenia (sírenie, čírenie, filtrácia a zretie vína) a následne sa víno nafľaškuje alebo sa predá ako sudové víno.

Výroba vína
Výroba vína

alkoholu z neho môžeme získať. Keď sa ukončí fermentácia (premena cukru na alkohol) znova sa zmeria obsah zvyškového cukru (cukor ktorý)...