Postup výroby vína pozostáva z nasledujúcich krokov:
Stručne povedané oberieme hrozno, odzrníme a pomelieme ho na rmut (pri červených vínach sa musí pomleté hrozno nechať nakvasiť na šupkách, aby víno získalo červenú farbu, chuť, arómu zo šupky). Pomleté hrozno ďalej vylisujeme a vznikne mušt, ktorý obsahuje relatívne veľké množstvo cukru. Na základe obsahu cukru v tomto mušte sa budúcemu vínu priradí prívlastok akosti (neskorý zber, výber z hrozna, atď). Daný mušt následne fermentuje (kvasí), pričom sa z cukru vytvára alkohol. Čím viac má teda hrozno v sebe cukru, tým vyššie percento alkoholu z neho môžeme získať. Keď sa ukončí fermentácia (premena cukru na alkohol) znova sa zmeria obsah zvyškového cukru (cukor ktorý sa neprekvasil na alkohol) už v hotovom víne (nie mušte) a na základe toho sa označí ako suché, polosuché, polosladké, sladké víno. Ďalej nasleduje proces školenia (sírenie, čírenie, filtrácia a zretie vína) a následne sa víno nafľaškuje alebo sa predá ako sudové víno.
alkoholu z neho môžeme získať. Keď sa ukončí fermentácia (premena cukru na alkohol) znova sa zmeria obsah zvyškového cukru (cukor ktorý)...